Od ziarenka do bochenka – pieczenie chleba i bułek w Przedszkolu w Zembrowie

Celem zajęć, które odbyły się dnia 29.10.2014 r. w przedszkolu w Zembrowie było zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba, uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza. Dzieci wysłuchały opowiadania przy ilustracjach. Wiedzą już, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna. Młynarz miele zboże na mąkę a piekarz wyrabia ciasto z mąki, soli, wody i drożdży. Chleb wypieka w gorącym piecu. Świeże pieczywo rozwozi się do sklepów.

Dzieci poznały maszyny i urządzenia, które znajdują się w piekarni oraz cały proces produkcji na podstawie filmu, który nagrałam w piekarni.

Po uprzednim umyciu rąk i założeniu białych koszul oraz czepków na głowę wzięliśmy się do pracy. Upiekliśmy chleb oraz bułeczki z mąki żytniej (grahamki) posypane płatkami owsianymi.

Pieczenie chleba w dawnych czasach było bardzo trudnym zadaniem. Bochen chleba miał specjalne miejsce na stole. Przykrywano go białą serwetą. Szanowano też okruchy chleba, które zbierano i zjadano, bądź wrzucano do pieca.

Alina Goworek

owę wzięliśmy się do pracy. Upiekliśmy chleb oraz bułeczki z mąki żytniej (grahamki) posypane płatkami owsianymi.

Pieczenie chleba w dawnych czasach było bardzo trudnym zadaniem. Bochen chleba miał specjalne miejsce na stole. Przykrywano go białą serwetą. Szanowano też okruchy chleba, które zbierano i zjadano, bądź wrzucano do pieca.

Alina Goworek

Dodaj komentarz

Skip to content