Spożywanie czekolady poprawia nam humor, dzięki pewnemu hormonowi we krwi o nazwie serotonina, który jest odpowiedzialny za dobry nastrój. Dlatego po raz pierwszy maluchy z Przedszkola w Zembrowie obchodziły to święto 11 kwietnia 2014 r. (piątek). Ubrani w czekoladowe kolory oraz srebrne czapki z czekoladą. Dekoracją było drzewo kakaowca, którego ziarna są niezbędne do produkcji czekolady. Ziarna tego drzewa były kiedyś nazywane „pieniędzmi szczęścia” lub „brązowym złotem”.
Dzieci wysłuchały wiersza Danuty Wawiłow „Wiersz o czekoladzie”. Nauczyliśmy się czekoladowego tańca, lepiliśmy czekoladowe ciastka z masy solnej. Naklejaliśmy sobie nawzajem czekoladowe piegi. Największą atrakcją była czekoladowa fontanna z lawą w której maczaliśmy truskawki i banany oraz czekoladowy tort upieczony przez mamę Wojtka. Dziękujemy wszyscy za tę czekoladową pyszność. Popiliśmy to wszystko „napojem Azteków” czyli gorącą czekoladą. Był to naprawdę słodki dzień. Miał on na celu przedstawienie wartości zdrowotnych ale przede wszystkim chciałam pokazać konieczność zachowania umiaru w jedzeniu tego smakołyku, bo niestety ma ona też wiele wad:
- popsute zęby
- posiada tłuste kalorie przez, które przybieramy na wadze
- powoduje problemy z cerą
- jest uboga w błonnik
- tracimy też ochotę na jedzenie warzyw i owoców
Alina Goworek