III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie trwający w dniach 18-19 czerwca br. zgromadził ponad 60 wystawców z Mazowsza, sąsiednich województw i blisko 2600 zwiedzających. Impreza pokazała, że promocja lokalnych produktów się opłaca. Pomimo konkurencyjnej imprezy (Otwarte Wrota w Gospodarstwie Ekologicznym Państwa Dąbrowskich Hołowienkach) produkty oferowane przez mieszkańców Gminy były obecne na Turnieju. Do degustacji podano m.in. sękacza Pani Wandy Oksieńczuk z Hołowienek, tradycyjne ciasto drożdżowe oraz nagrodzone wcześniej jagodzianki Pani Zofii Kalinowskiej z Tchórznicy z Gospodarstwa Agroturystycznego „Pod Czerwonym Dębem”. Na imprezie był obecny też Pan Wójt Mirosław Sobieski.
Największe uznanie jurorów i gości turnieju, wśród których byli przedstawiciele samorządów okolicznych gmin i powiatów, Zarządu i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, instytucji kultury i turystyki, Sejmu, Senatu, Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Sportu i Turystyki, Polskiej Organizacji Turystycznej, Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne” oraz Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, zdobyła nalewka z kwiatów czarnego bzu „Napój Jaćwingów” Pana Witolda Kalinowskiego. Jury składające się ze znawców i promotorów dziedzictwa kulinarnego, dziennikarzy i blogerów, a także praktyków przyznali pierwsze miejsce w konkursie w kategorii „Gościniec z Podróży” oraz puchar Wojciecha Wielądko Panu Witoldowi Kalinowskiemu. Nalewka zdobyła także uznanie dziennikarzy obecnych na turnieju, którzy przyznali jej pierwsze wyróżnienie, a konkurencja była duża. Znamiennie jest to, że „Napój Jaćwingów” konkurował z 17 zgłoszonymi „gościńcami” a jakość większości z nich była bardzo wysoko oceniana przez jurorów i publiczność.
Poniżej nagrodzone produkty:
I miejsce oraz Kielich Wielądka Wielądko – Cukiernia Babeczki z Sulejówka za CYNAMONOWE SUCHARY MARSZAŁKA – nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zaproponowane ciasteczka są przygotowywane według oryginalnej receptury. Były to ulubione ciasteczka Marszałka.
ex equo
WYRÓŻNIENIE – Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za miód akacjowy w plastrze dziewiczym.
WYRÓŻNIENIE – Witold Kalinowski z Tchórznicy (gmina Sabnie) za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JAĆWINGÓW”
Ponadto dziennikarze przyznali
wyróżnienie za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania SERÓW DOJRZEWAJACYCH I WĘDZONYCH dla Pani Haliny Jadwigi Gontarz z Liwa (gmina Liw)
Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” zgłoszono 17 potraw.
Komisja Konkursowa przyznała:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – Irena Zawadzka z Żulina za szynkę pieczoną na chrzanie
II miejsce – Ewa Mitowska z Seroczyna za karkówkę w ziołach z ziemniakami
III miejsce – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za chołodziec litewski z „Pana Tadeusza”
Dwa Wyróżnienia:
– Elżbieta Królak z Łazisk za chrzan gotowany na maślance
– Stanisława Góral z Żulina za „Parzybrodę”
Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 16 kulinarnych upominków.
W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – Witold Kalinowski z Tchórznicy za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JADŹWINGÓW”
II miejsce – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za piróg
III miejsce – Jolanta Pitura z Gminy Dębe Wielkie za nalewkę żołędziową
oraz dwa Wyróżnienia:
– Marek Andrzejewski z Wilna za sękacza
– Cukiernia Babeczki z Sulejówka za cynamonowe suchary Marszałka
Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha – Koło Emerytów Dobre za inwencję, pomysłowe kulinarne smakołyki (np. ciasto z mchem), a także za doskonałe przygotowanie promocji Gminy Dobre.
Za rok kolejny Turniej, w którym nie powinno zabraknąć naszej Gminy, a tymczasem już jutro rozpoczynamy wakacje o czym także było co nieco w czasie Turnieju.
Barbara Tekieli
Jestem dumna z tego, że nasza Gmina była po raz kolejny w Centrum uwagi i została doceniona. Wierzę, że w czasie kolejnego Turnieju Smaków na Zamku w Liwie nie zabraknie nikogo i będziemy mogli zaprezentować nasze specjały i osobliwości (także turystyczne) w namiocie Gminy.