W dniu 25 lipca na Zamku w Liwie odbył się II Międzynarodowy Turniej Smaków zorganizowany przez Lokalną Organizację Turystyczną Wielki Gościniec Litewski. Cieszący się dużym zainteresowaniem Turniej zgromadził ponad 60 wystawców, swoich przedstawicieli miały: gminy, stowarzyszenia, lokalne grup działania, koła gospodyń wiejskich, znane restauracje, prywatne podmioty oraz twórcy ludowi. Nie zabrakło przedstawicieli Podlaskiej Organizacji Turystycznej, której członkiem jest Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski. Na turnieju można było skosztować potraw kuchni podlaskiej, mazowieckiej, ale przysmaków tatarskich.
Konkurs „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku WGL Warszawa – Wilno”
Jury w doborowym i międzynarodowym składzie:
Izabela Stelmańska – Zastępca Dyrektora Departamentu Kultury Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego,
Kamila Łuczyńska – Wilczek – Lider projektu „Konsorcja produktowe”, Polska Organizacja Turystyczna, Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów „Jakubiak w sezonie” i „Jakubiak lokalnie” w telewizji „Kuchnia +”
Giovanni Caldara – znany włoski kucharz i dziennikarz kulinarny,
Małgorzata Jankowska Buttitta – antropolog kultury, italianistka, dziennikarka, autorka licznych artykułów i felietonów o tradycjach, obyczajach, kulturze, w tym kulinarnej,
Małgorzata Wielądek – Sołtys Wsi Wielądki, z której pochodził Wojciech Wielądko autora słynnej staropolskiej książki kucharskiej pt. „Kucharz doskonały” oraz
Mirosław Roguski – autor licznych publikacji, w tym poświęconych Wojciechowi Wielądko,
musiało się zmierzyć z trudnym zadaniem skosztowania 59 znakomitych potraw konkursowych i wybrania tych najlepszych. Oprócz dań regionalnych oraz słodkich przysmaków, kusiły domowe nalewki oraz napoje przygotowane z lokalnych produktów. Ciekawym napojem, który pojawił się na Turnieju był kwas buraczany z rodzynkami uhonorowany nagrodą specjalną przez Tomasza Jakubiaka, przewodniczącego jury, a który przygotowała Szkoła Podstawowa w Górkach Grubakach.
Pierogi, gołąbki przygotowane na różne sposoby, wędliny i wypieki, kotleciki grzybowe z postną kapustą, czy sękacze, które kojarzą się z Podlasiem. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz wyrobu tego przysmaku, który przygotowała Pani Ewa Mitowska ze Sterdyni – artystka ludowa, która przez wiele lat pracowała w szkolnej świetlicy w Sabniach.
Komisja Konkursowa przyznała:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko Stowarzyszeniu Gospodyń Wiejskich „Liwianka” z Liwa za smażone pierogi z barszczykiem czerwonym.
II miejsce zajęła Stanisława Góral z Żulina za gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi,
III miejsce Elżbieta Żmudzka z Warszawy za znakomity tort Czarna Mańka vel Makadamia.
Konkurs na „Gościniec z Podróży”
Niemniej wątpliwości mieli jurorzy wybierający „Gościniec z Podróży” czyli najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży Szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno. Tym razem zgłosiło się 38 uczestników, którzy zaprezentowali 52 produkty. Gminę Sabnie reprezentowały Panie Małgorzata Dąbrowska, Wanda Oksięciuk oraz Teresa Mielańczuk z Hołowienek, Pani Wiesława Jagoda Marcjaniuk z Sabni oraz Pani Elżbieta Pietrzykowska z Niecieczy – Dwór (III miejsce za chleb nadbużański na zakwasie zaprezentowany w pięknie wyhaftowanej lnianej torbie). Dodatkową atrakcją stoiska promującego Gminę Sabnie była ekspozycja obrazów znanego artysty, poety i gawędziarza – Pana Marka Romaniuka z Hołowienek.
Należy podkreślić, że konkurencja w tegorocznym konkursie była duża, dlatego dziennikarze postanowili uhonorować uczestników konkursów wybierając swoje „gościńce”. Kiedy zadano pytanie Giovanniemu Caldara – „co zabrałbyś ze sobą z podróży po Mazowszu do Włoch” – dziennikarz bez wahania wybrał nalewkę z Sabni, a wybór był niełatwy, bo znakomitych nalewek było wiele. Głos włoskiego dziennikarza kulinarnego oraz znanego kucharza zaważył na wyborze „Jałowcówki Myśliwego” przygotowanej w atrakcyjnie wyhaftowanej „koszulce” przez mieszkankę Gminy Sabnie Panią Wiesławę Jagodę Marcjaniuk, która zajęła III miejsce w konkursie „Gościniec z podróży”.
Z Gminy Sabnie wyróżniona została także pani Elżbieta Pietrzykowska z Niecieczy-Dwór (Gmina Sabnie) za chleb nadbużański na zakwasie. Ponadto jury wspólnie z LOT Wielki Gościniec Litewski zdecydowało się ufundować nagrody specjalne, które Przedstawicielki Gminy Sabnie otrzymały za bogate stoisko wystawiennicze.
Zastępca Wójta Gminy Sabnie – Pan Mirosław Sobieski, doceniając wysiłek osób promujących gminę, wręczył wszystkim wystawcom z Gminy Sabnie upominki, które na pewno przydadzą się do przygotowania konkursowych potraw na kolejny Turniej Smaków już za rok. Nie zapominajmy o naszych regionalnych przysmakach – Gmina Sabnie ma wiele znakomitych produktów kulinarnych oraz atrakcji, którymi może się pochwalić.
tekst: Barbara Tekieli
zdjęcia: Małgorzata Jankowska-Buttitta i Barbara Tekieli